Lesene hiše in brunarice

Energetsko varčne lesene hiše – prihodnost na dlani

V evropskih gospodinjstvih velik del vseh stroškov predstavlja ravno energija, zato ne preseneča, da je zanimanje za energetsko varčne hiše vedno večje. Nizkoenergijske montažne hiše poleg nižjih rednih stroškov pomenijo tudi bistveno manjši vpliv na okolje. Varčevanje z energijo je v zavesti ljudi vedno pomembnejše, saj so energenti vse dražji, okolje pa zaradi njihove pretirane uporabe vse bolj onesnaženo. Z uporabo naravnega materiala, kot je les, lahko občutno zmanjšamo vpliv na okolje in prihranimo pri stroških za energijo.

Energetsko varčne hiše

Nizkoenergijske montažne hiše – varčna gradnja

Energetsko varčne hiše ne varčujejo z energijo le takrat, ko v njih bivamo (kar je seveda najpomembnejše), temveč se nizka poraba energije začne že pri sami izdelavi. Ker je les naraven material, je za njegovo pridobivanje porabljeno občutno manj energije, kot to velja za druge materiale. Energetsko varčne hiše iz lesa so zgrajene precej hitreje kot običajne zidane stavbe, gradbišče je manjše, pri enakih zunanjih merah pa je bivalne površine kar 10 % več. Ker so izdelane iz naravnega materiala, je tudi prenavljanje ali celo odstranjevanje energijsko bistveno manj potratno kot pri zidanih hišah. Če leseni hiši dodate še druge elemente, ki prispevajo k nižji porabi energije, lahko stroške resnično znižate na minimum.

Nizkoenergijske montažne hiše

Energetsko varčne hiše – ogrevanje in hlajenje

Največji del stroškov, ki jih gospodinjstvo porabi v enem letu, predstavljajo stroški za ogrevanje bivalnih prostorov. Ne glede na uporabljen energent so ti stroški nižji, če je stavba dobro izolirana. Nizkoenergijske montažne hiše LogHOUSE so izdelane iz lesa, ki je izjemen toplotni (pa tudi zvočni) izolator. Raziskave so pokazale, da enako toplotno izolativnost, kot jo nudi 160 cm debela betonska stena, ponuja le 10 cm debela stena iz masivnega lesa iglavcev. Les se namreč zaradi svoje nekoliko porozne strukture precej manj ohladi kot drugi materiali, zato je odličen za energetsko varčne hiše. Iz istega razloga je pri visokih temperaturah prijetno tople, nikakor pa ne tako vroč, kot drugi materiali. Zato je v leseni hiši tako ogrevanje kot ohlajanje prostorov cenejše in hkrati manj obremenilno za okolje.