Lesene hiše in brunarice

Gradnja brunarice

Gradnja brunarice za različne namene

Gradnja brunaric oziroma lesenih hiš ima dolgo zgodovino tudi v naših krajih. Po nekajdesetletni prevladi zidanih o objektov je zopet v porastu zanimanje za gradnjo brunaric, povezano z obujenim zavedanjem prednosti, ki jih ponuja les kot zračen, naravni material. Zaradi številnih možnosti obdelave, ki jih ponuja lesa, pa je gradnja vsake brunarice zgodba zase.

 

Gradnja lesene brunarice

 

Od počitniških do bivalnih brunaric …

Razmišljate o svojem lastnem počitniškem objektu, ki bi vam nudil zavetje pred vsakodnevnim stresom, hrupom in obveznostmi? V tem primeru je vsekakor smiselno preučiti možnosti gradnje (manjše) brunarice, namenjene občasnemu bivanju. Pomembna prednost brunaric je, da tudi v notranjosti ustvarjajo vtis bivanja v naravi, kar ima izjemno pozitiven vpliv na naše počutje. Vendar pa brunarice še zdaleč niso namenjene zgolj občasnemu bivanju. Namesto za klasično, zidano domovanje se namreč se vse več ljudi odloča za gradnjo brunaric oziroma t. i. bivalnih brunaric. Gradnja brunarice predstavlja način za zdravo in umirjeno bivanje vse dni v letu, poleg tega pa poskrbi tudi za zmanjšanje stroškov ogrevanja, v primerjavi z zidanimi objekti pa je precej manj »umazan« že sam proces gradnje brunarice, zato lahko govorimo o vsestransko ekološki izbiri. Še eden od možnih razlogov za gradnjo brunarice pa je potreba po nekoliko večji vrtni uti, ki je uporabna za najrazličnejše namene.

 

Gradbena dovoljenja za gradnjo brunarice

Načrtovanje gradnje je neločljivo povezano z vprašanji o potrebnih gradbenih dovoljenjih, pri čemer gradnja brunarice ni izjema. Dobra novica je, da v primeru odločitve za gradnjo brunarice, katere površina ne presega 30 m2, gradbeno dovoljenje ni potrebno. Končna cena tovrstne brunarice je tako resnično ugodna, vendar pa je tudi gradnja brunarice večjih dimenzij cenovno še vedno zelo dostopna izbira. Zaradi manjših energetskih izgub oziroma ekološke varčnosti pa je gradnja brunarice vsekakor tudi pametna dolgoročna investicija.